Belle Perez vedette op My First Night

 

Belle Perez vedette op My First Night

Klassiek en pop voor jongeren: dat is in een notendop My First Night. Dit evenement van de organisatoren van de Night of the Proms werd voor het eerst in 2004 - en met succes - georganiseerd. Het enthousiaste publiek vroeg bijna twee jaar na deze editie nog steeds spontaan naar méér.
Op zaterdag 10 maart is het zover. Hoewel aan het oorspronkelijk idee - hoogstaand gebrachte klassieke en moderne muziek - niet wordt geraakt, zijn er kleine wijzigingen. De locatie bijvoorbeeld: My First Night gaat door in de Lotto Arena, de nieuwbouw naast het Sportpaleis die kleiner en dus intiemer van aard is. Het aanvangsuur wordt verschoven van de namiddag naar 20 uur.

Belle Perez en Gene Thomas

Op de tweede My First Night wordt het klassieke muziekrepertoire doorspekt met humor en muziek van onder meer Belle Perez en Gene Thomas. Chico and the Gypsies zorgen voor een flinke portie opwindende zuiderse gitaarmuziek. Voor de keuze van klassieke solist is het nog even wachten: deze maand vindt namelijk een talentenwedstrijd plaats waarvan de winnaar een plek op het grote podium verdient. Dit keer is de akoestische gitaar aan de beurt.
Belle Perez is zonder meer dé vedette van deze My First Night. De Spaans-Vlaamse groeide de laatste jaren uit tot een ware latino-diva met tophits als “Bailaremos”, “Enamorada”, “Que Viva La Vida” en “El Mundo Bailando”. Ook in Nederland is ze absolute top sedert begin dit jaar dankzij het Tros-programma “Muziek-feest op het Plein” dat ze presenteert. Haar ijzersterke live reputatie kreeg nog meer glans toen ze op 6 en 7 mei het Sportpaleis deed daveren met twee spetterende Mega Latino Concerten. Dat stukje vakwerk doet ze op zaterdag 5 mei nog eens over in het Sportpaleis.
Naast Belle is er ook Chico Bouchiki. Hij is stichter en het muzikale genie achter de Gypsy Kings, die met hits als “Djobi Djoba”, “Bamboleo” en “Volare” bekend raakten. Met zijn nieuwe band Chico and the Gypsies zingt hij zowel zijn vroegere successen als nieuwe nummers.
Ook van de partij is Gene Thomas. Gene bewees intussen dat hij één van de vaandeldragers van de Nederlandstalige popmuziek is. Zijn eerste Nederlandstalige solo-album ‘Dichterbij’ was onmiddellijk goed voor goud, zijn tweede cd “Evenwicht” is goed op weg. Gene Thomas heeft intussen een ijzersterke live-reputatie opgebouwd.

(Bron: For You)

Belle Perez krijgt eigen tulp in Nederland

BRUSSEL - Belle Perez krijgt vandaag haar eigen tulp. De Spaans-Belgische zangeres brengt vandaag een bezoek aan de jaarlijkse grote tulpenshow in het Flevolandse Creil om de bloem te dopen die haar naam zal dragen. Het gaat om een rode tulp, volgens de kwekers een stevige bloem met veel groeikracht en uniek in zijn klasse. Dat zijn allemaal eigenschappen die volgens de organisatie van toepassing zijn op Belle. «Ik vind het best wel een mooie bloem», aldus Belle zelf. «Maar ‘t is vooral een hele eer dat ze zo’n tulp - toch een nationaal symbool van Nederland - naar een Vlaamse willen noemen.»
(Bron: HLN Januari)

Belle is klaar om Duitsland te veroveren

Vlaanderens populairste zangeres Belle Perez wil deze zomer na Nederland ook Duitsland veroveren. De Limburgse latinodiva heeft een overeenkomst ondertekend met het Duitse platenlabel Chet Records. Perez, die gisteren een intiem theaterconcert gaf in Nederland ziet de nieuwe uitdaging alvast helemaal zitten. «De eerste single - 'El Mundo Bailando'- zal in juni in de Duitse platenwinkels liggen. Samen met het album, dat een compilatie wordt van mijn grootste hits. Ik ga dus enkele stadia overslaan, maar ik heb het gevoel dat ik daar klaar voor ben. Ik heb nu immers heel wat meer bagage dan tijdens mijn eerste tour door Duitsland, ten tijde van 'Hello World'. Toen was ik nog onervaren. Deze keer pakken we het meteen groots aan: zo proberen we binnen te geraken in het tv-programma 'Wetten, das..?'. Daar kijken 18 miljoen mensen naar! Ik ben heel gedreven, ik wil geen 'one hit wonder' worden in Duitsland. De mensen met wie we samenwerken, willen me echt profileren als 'long term artist'. Ik hoop in 2008 door Duitsland te kunnen touren met mijn liveband. Ja, ja, de verwachtingen zijn hooggespannen.»
Sportpaleis
De Nederlandse fans mogen zich in 2008 opnieuw aan een uitgebreide theatertournee verwachten. Maar ondanks alle buitenlandse successen is Belle niet van plan om België links te laten liggen. Op zaterdag 5 mei geeft ze opnieuw een Mega Latino Concert in het Sportpaleis. «Het zal er helemaal anders uitzien dan de vorige keer: meer dansers, een ander decor, speciale gasten… De ticketverkoop loopt overigens zo goed dat er hoogstwaarschijnlik een tweede concert wordt ingelast op zondag 6 mei. Mijn nieuwe single 'Amor Latino', die binnen twee weken uitkomt, wordt het startschot van ons lenteoffensief.»
Meer info en tickets op www.belleperez.be of 070/345.345.
(Bron: HLN 06/03)

Belle Perez:

El Sol van de Lage Landen.

Belle Perez heeft koorts. Geen gele koorts, moeraskoorts of klierkoorts. Zeker ook geen plankenkoorts maar wel een heel leuke koortsvorm. De officiële benaming luidt: ‘Latin Fever’. Wetenschappers van de meest befaamde laboratoria ter wereld zwoegen zich te pletter, maar tot op heden is er nog geen enkele afdoende remedie tegen gevonden. Nochtans, als je haar op straat tegenkomt, merk je er niets van. Van het moment echter dat ze op een podium staat, breekt die koorts in alle hevigheid uit en wordt ze zelfs heel besmettelijk voor het publiek, voor de hele zaal. Niet verwonderlijk want de liedjes van deze Belgisch/Spaanse zangeres bevatten alle ingrediënten die nodig zijn voor een bruisend optreden boordevol tempo, gevoel van vrijheid, vitaliteit, zon, geluk en Spaanse vakantiedromen.
"Op het podium kan ik me niet inhouden", raast Belle Perez in haar typische sneltreinvaart zoals we ze ook kennen van haar energieke muziek. “Zelfs wanneer ik moe ben, valt de vermoeidheid op het podium meteen van me af. Het publiek is uiteraard heel belangrijk. Zij bepalen voor ongeveer 50% het verloop van het concert. Er is sowieso een verschil tussen een grote zaal zoals het Antwerpse Sportpaleis en de Ahoy in Rotterdam of een kleiner zaaltje, waar het contact veel directer is. Het is raar maar personeelsfeestjes gaan dan weer het moeilijkst. Maar ook daar kan ik me niet inhouden, Na een kwartiertje krijg ik de wagen meestal wel aan het bollen en eens die aan het bollen is, wordt de boel even explosief als bij de grote concerten. Hoe oud ze zijn? Mijn publiek situeert zich tussen de 7 en de 77 jaar met uitschieters zowel naar boven als naar beneden.”
“Spanje is voor mij een doos vol geheimen en herinneringen. Ook voor mij blijft het een gedroomd vakantieland. Als kind van Spaanse ouders ben ik wel in België geboren maar ik heb in Spanje nog veel familie. Dus ga ik er naartoe wanneer ik kan. Dit bezorgt mij een bijna onuitputtelijke inspiratiebron voor mijn liedjes. Op die wijze breng ik de geest van mijn Spaanse roots ongetwijfeld over op mijn publiek. Zelfs de jongere fans dragen dat als een soort van jeugdsentiment met zich mee, de typisch Spaanse way of life. Hoewel ze de inhoud van mijn teksten vaak nog niet begrijpen, staan ze toch fonetisch mee te zingen met de massa. Door dit alles ben ik misschien zelfs ongewild een beetje ambassadrice van de Spaanse taal en voor het Spaanse toerisme. Een groot deel van mijn publiek trekt zich aan mij op. Mijn opgewektheid schept soms een diep emotionele band. Sommigen zien in mij zelfs een symbool van troost, van hoop. Ze beschouwen mij als hun zonnetje.”
“Het succes is geen last op mijn schouders. Ik geniet ervan met volle teugen. Ik wil ook zoveel mogelijk bereikbaar zijn voor mijn fans. Dit weegt helemaal niet op mijn privacy. Ik ga natuurlijk niet op zaterdagnamiddag naar de supermarkt want dan geraak ik er niet meer buiten. Als ik moe ben, wil ik wel even alleen zijn. Ook tijdens de optredens heb ik alles goed onder controle. Ik heb heel toffe fans. Al gebeurt het wel eens dat er eentje uit de bol gaat en met zijn broek blijft vasthangen wanneer hij over het dranghekken wil klimmen. Mijn manager en mijn tourmanager zijn goede engelbewaarders. Soms groeit er zelfs een heel speciale band met de fans. Zo leerde ik tijdens een recent concert een koppeltje kennen. Zij was in verwachting en ze hadden er speciaal naar gewerkt opdat het kindje op mijn verjaardag zou geboren worden. Dan zouden ze het Belle noemen. Of die kleine van 6 die met rode kaken en aan de hand van zijn mama kwam vertellen dat hij verliefd was op mij.
Belle Perez heeft geen extra vitamines nodig om in dezelfde sneltreinvaart voort te gaan. Haar energie put ze uit gezonde voeding, wat werken aan de lichaamsconditie, en uit een streng bewaakt gemiddelde van 7 tot 8 uur slaap per nacht. Het aantal optredens in België en in Nederland gaat onverminderd door met als hoogtepunten voor dit jaar het Antwerpse Sportpaleis op 5 mei en de Ahoy in Rotterdam op 13 oktober. Ondertussen werd ook reeds een belangrijk platencontract in Duitsland afgesloten met een reeks televisieshows in het verlengde ervan.
Voor het concert in het Sportpaleis op 5 mei 2007 heeft Loewe nog een aantal gratis tickets beschikbaar. Wil je er graag bij zijn, stuur dan snel een mailtje naar belleperez@loewe.be. De kaarten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt (maximum 2 tickets per persoon).
En als we over televisies praten
dan denken we natuurlijk automatisch aan Loewe. Wat is het oordeel van Belle Perez over de tv’s van Loewe?
“Ik vind ze echt topklasse. Ik denk trouwens dat er een grote parallel kan getrokken worden tussen mijn visie op muziek en Loewe. We streven beiden naar vernieuwende frisheid en we willen alleen het beste!”
(Bron: Loewe Magazine April 2007)

De man die Belle Perez groot maakte

«Dat contract moet nog getekend worden.» «Bestel die catering maar.» «Dat zal niet gaan, die dag treden we op met Frans Bauer.» Een stuk of 20 telefoontjes in het uur dat het interview duurde: wie iets wil regelen rond Belle Perez, moet langs Patrick Renier. Sinds de voormalige elektricien op een soundmixwedstrijd het schuchtere secretaresje Maribel Perez tegen het lijf liep, zijn de twee professioneel onafscheidelijk. De ontdekker, manager, pröducer, componist, artistieke directeur, stemcoach, arrangeur en occasioneel chauffeur van onze Limburgse latinotrots vertelt over zijn ‘creatie’.


Tien jaar samenwerking, da’s uitzonderlijk.
«(knikt) Artiesten blijven zelden zo lang bij één manager. Misschien wel omdat ik geen manager pur sang ben. Eigenlijk ben ik elektricien van opleiding, maar ik zit al lang in de muziekwereld. In 1989 ben ik begonnen als arrangeur bij Jack Rivers. Daar heb ik mijn stiel geleerd. Hij had alles zelf in de hand: zijn eigen studio, zelf liedjes componeren, enzovoort. Dat principe pas ik nu ook toe bij Belle. Ik ben haar muzikant, stemcoach, producer, componist, arrangeur, chauffeur én manager. De meeste artiesten hebben een zakelijke manager en een artistiek manager. Maar ik kan het me niet veroorloven enkel een zakelijke relatie met Belle te hebben. Omdat ik haar componist ben, moet ze in de studio haar ziel, haar emoties durven blootleggen voor mij.»
Hoe leerden juIlie elkaar kennen?
«In 1997 kwam ik haar tegen op een soundmix- wedstrijd. Het klikte meteen. In 1998 hebben we Me&you uitgebracht. Een jaar later hebben we in Vlaanderen deelgenomen aan Eurosong. Toen was de trein vertrokken. Het album en de single Hello World kwamen wereldwijd op de markt. Maar toen begon de malaise in de platenbusiness. De tweede single, waarvoor we een peperdure videoclip hadden opgenomen, is zelfs alleen maar in België uitgebracht.»
Van videoclips opnemen In Los Angeles terug naar af. Dat moet ontnuchterend geweest zijn.
«Pff. Internationaal gaan, lijkt heel glamoureus, maar uiteindelijk komt het alleen maar neer op keihard werken voor bitter weinig resultaat: je ziet je familie nog amper, je bent een pion van de pIatenfirma… Dus hebben we besloten om het roer om te gooien: alles zelf doen én ons concentreren op ons eigen taalgebied, waar we de zaken konden controleren. Als ik het allemaal opnieuw zou kunnen doen, zou ik nooit meer internationaal gaan. Zelfs niet meer Europees. België en Nederland volstaan. Je bent beter te groot om te klein te zijn dan omgekeerd. Ik heb al zo vaak de vraag gekregen: ‘Waarom ga je niet naar Spanje?’ Omdat er daar een paar honderd Belles rondlopen natuurlijk. We zouden verzuipen.»
Toch willen jullie het nu ook gaan proberen In Duitsland.
«Wij hebben een heel duidelijk beeld van het product ‘Belle Perez’ dat we naar voor willen brengen. Begin juli komt de single uit. We staan al geboekt voor drie belangrijke liedjesprogramma’s op tv. In een week bereiken we 10 miljoen mensen. Een droomstart. Als Belle aanslaat in Duitsland - en daar heb ik alle vertrouwen in - zitten we goed voor 10, 15 jaar.»
Er zijn maar weinig blijvers in de Vlaamse showbizz. Belle is er zo eentje. Wat is het geheim?
«Consequentie. We schrijven elk nummer zelf, we doen alle producties zelf, elk arrangement, bij elk concert sta ik zelf achter de knoppen, ik bewaar volledig artistiek overzicht… Heb je Helmut Lotti al ooit anders zien zingen dan in een pak? Je ziet hem van ver en je herkent hem direct. Lottie is een merk, net als Belle.»
Als je over ‘het product Belle Perez’ praat, klink je soms een beetje alsof je het over een soepmerk hebt.
«Belle Is een product. Zij wéét dat, maar dat vindt ze niet erg hoor. Onderschat haar niet. Belle is een werkpaard. Elke donderdagochtend om 7 uur hebben wij ontbijtmeeting, en ze is er altijd bij. Belle wil bij alle beslissingen betrokken worden.»
Sterallures ontbreken haar volledig. Het is ‘een braafke’, zoals men zegt.
«Jij noemt dat braaf, ik noem dat respectvol. Belle is geen seutje, ze weet heel goed waar ze mee bezig is. Ze is een pittige tante, geloof me. je ziet haar niet op feestjes of recepties, maar dat is simpelweg omdat we daar geen tijd voor hebben. Op zulke gelegenheden zie je meestal mensen die niks om handen hebben. Onze weinige vrije tijd spenderen we waar het hoort: bij onze familie. We staan met onze beide voetjes op de grond. Dat bewonder ik in Belle: als ze op het podium staat, heft ze alles, maar van zodra de lichten doven, kan zij die knop omdraaien. Dat moét ook, anders ga je zoals Britney Spears al je haar afscheren.»
Vind je dat Belle genoeg verdient?
«We verdienen het allemaal, maar daarom krijgen we het nog niet, hé. (grijnst) Ik ben nog lang geen miljonair, en Belle ook niet. In de verste verte zelfs nog niet. Als geld de enige drijfveer was, dan was ik al lang iets anders gaan doen. Het beeld dat de mensen hebben van de showbizz… Ze moesten eens weten. Eigenlijk krijgen wij niet genoeg betaald voor het werk dat we presteren. Voor we de switch maakten van popmuziek en bandoptredens naar live latinomuziek, verdienden we 1.000 euro per optreden. Ik, Belle en twee danseresjes in de auto het land rond. In 2003 hebben we er zo bijna 300 gedaan. Dat bracht een pak meer geld op dan wat we nu verdienen. Maar nu hebben we wel alles zelf in handen. Dat is onbetaalbaar.»
Belle Perez treedt vanavond en morgen op in het Antwerpse Sportpaleis. Tickets op www.teleticketservice.com of 070/345.345.
(Bron: HLN 4 mei)

Belle Perez zingt zomer al op gang in Sportpaleis

Het was al een schitterende lente, maar Belle Perez heeft dit weekend in het Sportpaleis de zomer al echt op gang gezongen. Voor het tweede jaar op rij stond ze met haar Mega Latino Concert in de grootste muziektempel van ons land. En ze kreeg haar publiek twee avonden op rij probleemloos van de stoelen met een mix van eigen hits en geleende latino-krakers. Ze kondigt meteen ook aan dat dit niet haar laatste Sportpaleis-avontuur was.
De show begon met Gregoriaanse klanken, waarna La Perez op de tonen van ‘Avé Maria’ als een verleidelijke engel uit het podium kwam. Alleen gekleed in een spannende broek, een rode BH met 1.500 Swarovski-steentjes en de onvermijdelijke witte floddermouwen trok ze meteen alle aandacht naar zich toe. De show kabbelde rustig opgang en het publiek bleef wat lauwtjes, maar vanaf ‘Que viva la Vida’ en ‘El Mundo Bailando’ ging het dak er helemaal af.
VERRASSING
Vooral in het tweede deel at het publiek uit haar hand dankzij enkele verrassingen, zoals een Cubaanse versie van ‘Enamorada’, een aanstekelijk blokje Gipsy-hits en een steengoede medley van Gloria Estefan. Ook haar allereerste hit, ‘Hello World’, klonk als bisnummer nog altijd hip. De verwachte nieuwe single kwam er niet. «We hebben beslist om ‘Amor Latino’ uit te brengen voor de concerten van het Sportpaleis en niet voor de zomer. Tijdens de zomer zal ik trouwens vaak in Nederland optreden.» Dit jaar geen zesde Zomerhittrofee op rij voor Belle dus, maar dat liet ze gisteren niet aan haar hart komen. De stem van de Spaans-Limburgse zat perfect en gesteund door meer dan 20 muzikanten, dansers en backings was het podium mooi gevuld. Maar ook naast het podium gebeurden mooie dingen. Overal stonden kleine meisjes op de trappen Belles danspasjes na te doen.
(Bron: HLN 6 mei)

Belle Perez zingt voor zes miljoen Duitsers

Onze Vlaamse latnotrots Belle Perez debuteert vanavond op de Duitse televisie in 'Das ZDF Sommerhitfestival', het showprogramma van de populaire presentator Dieter Thomas Heck, dat wekelijks tot zes miljoen kijkers haalt. Belle zingt 'El Mundo Bailando' waarmee ze in ons land haar kans waagde in 'Eurosong 2006'. Het programma is niet rechtstreeks, de opnames vonden al in mei plaats. Met dit optreden wordt Belle officieel gelanceerd in Duitsland, want morgen volgt meteen de release van haar eerste album daar, 'Gotitas De Amor'. Hier trekt Belle de zomer in met haar nieuwe single 'Djolei Djolei'.
(Bron: HLN 29 juni)

Wij liegen niet, ik ben echt Spaans

Bij ons wordt Belle Perez’ naam in artikels steevast voorafgegaan door de omschrijving ‘onze Vlaamse latinotrots’. Maar in Duitsland, waar Belle op het punt staat door te breken, hebben ze daar duidelijk een ander idee over In een Duitstalig promofilmpje op www.belleperez.be wordt de Limburgse aangeprezen als «de Spaanse latinosensatie!» en «Spanjes heetste exportproduct». Belle heeft Spaanse roots, maar was de mooie zangeres niet geboren en getogen in Limburg? «We liegen niet: ik ben volbioed Spaanse», reageert la Perez.

In Vlaanderen en Nederland behoort Belle Perez tot de absolute top van de showbizz, en deze zomer moet de latinozangeres ook haar ‘breakthrough’ krijgen in Duitsland. Twee weken geleden debuteerde Perez op de Duitse televisie in ‘Das ZDF Sommerhitfestival’, een showprogramma dat wekelijks tot zes miljoen kijkers haalt. Belle zong daar ‘El Mundo Bailando’, waarmee ze voor ons land haar kans waagde in ‘Eurosong 2006’. Met dat optreden werd Belle officieel gelanceerd in Duitsland. De dag erop volgde meteen de release van haar eerste album, ‘Gotitas de amor’. De verwachtingen zijn hooggespannen, zowel in het kamp van Perez als bij haar Duitse platenfirma.
PROMOFILMPJES
Om Belles vorderingen in Duitsland voor de Vlaamse fans te illustreren, werden op haar site enkele promofilmpjes van de Duitse zender RTL 2 geplaatst. In die filmpjes wordt de zangeres «die Spanische latino Sensation!» en «Spaniens heisste Export Product» genoemd. Vindt ze dat niet wat vreemd? Tenslotte woont ze toch al haar hele leven in Neerpelt. «Ik ben hier wel geboren, maar ik ben een rasechte Spaanse», aldus Belle. «Mijn beide ouders zijn Spaans, ik heb de Spaanse nationaliteit. Ik werk in België met een verblijfsvergunning. In dat opzicht wordt er dus niet gelogen in dat filmpje. Maar ik voel me toch meer Belgisch dan Spaans», aldus Belle. «Wij hebben dat filmpje trouwens niet zelf gemaakt», reageert Belles manager Patrick Renier. «Maar ik begrijp maar al te goed waarom de Duitsers haar op die manier promoten. Het is gewoon makkelijker. De mensen van de platenfirma weten wel dat Belle uit België komt, maar voor het Duitse publiek is Belle gewoon een importproduct. Probeer in Duitsland maar eens een promofilmje te maken over een Belgische artieste die eigenlijk toch Spaans is en Spaanse muziek maakt. Dat slaat nergens op.»
POPARTIESTE
Op haar (overigens volledig Nederlandstalige) site wordt Belle wel omschreven als «een Vlaamse popartieste met latinoroots». Beetje verwarrend. Renier erkent dan ook dat het voor de buitenlandse markt beter is om niet als Vlaming te worden gecategoriseerd. «Belle zal nooit haar Belgische roots ontkennen. Maar als Kate Ryan in Duitsland wordt gepromoot, zeggen ze ook niet dat het een Vlaamse is. Dat is daar een ‘internationale artiest’. Wij leggen het er nog eens dik op, door Belles Spaanstalige repertoire. We zouden stom zijn het anders te doen.»

Vanaf december 2007 trekt Belle op theatertour door Vlaanderen en Nederland. Met ‘Gipsy’ zal la Perez zorgen voor een opzwepende avond vol temperament en gitaren. Alle info op www.belleperez.be
(Bron: HLN juli 2007)

BELLE PEREZ HEEFT TROUW HOOG IN HET VAANDEL

“IK BEN OUDERWETS ROMANTISCH”

Belle Perez (31) is al dertien jaar samen met haar man Mario. Haar manager is al tien jaar, sinds het prille begin, dezelfde: Patrick Renier. Meer overredingskracht is overbodig om te besluiten dat de latinozangeres een trouw beestje is.”Klopt", klinkt Belle overtuigd.”Hoe dat komt? Ik ben nog ouderwets romantisch."

Bij ons heeft Belle Perez met ‘Djolei Djolei’ opnieuw een dikke hit te pakken. Intussen gaat ook Nederland plat voor ‘onze’ Spaanse furie. Belle presenteert bij onze noorderburen zelfs het ‘Tros Muziekfeest op het Strand’, de Nederlandse ‘Tien om Te Zien’, zeg maar. Het volgende land dat voor de bijl moet, is Duitsland. Drie weken geleden debuteerde ze er in ‘Das ZDF Sommerhitfestival’, een showprogramma dat wekelijks tot zes miljoen kijkers haalt. Belle zong ‘El Mundo Bailando’, waarmee ze haar kans waagde in de preselecties van
‘Eurosong 2006’.
De aanval op Duitsland zorgde in eigen land voor wat commotie. Een Vlaamse krant trok van leer met het volgende “In een Duitstalig promofilmpje op www.belleperez.be wordt de Limburgse aangeprezen als ‘de Spaanse latinosensatie!’ en ‘Spanjes heetste exportproduct’. Belle heeft Spaanse roots, maar was de mooie zangeres niet geboren en getogen in Limburg?”
Maria Isabel Perez Cerezo - zoals Belle voluit heet - uit Neerpelt laat de heisa overwaaien en noemt de aanval niet meer dan een storm in een glas water. “Er is een Duits promofilmpje gemaakt voor de lancering van mijn album”, licht ze toe. “Door Duitsers, niet door ons. Ze hebben denkelijk mijn exotische kant in de verf willen zetten en de klemtoon gelegd op mijn Spaanse roots. Je kan in zo’n promospot van dertig seconden niet mijn hele levensverhaal kwijt, hé. Het is ook niet gelogen: mijn ouders en voorouders zijn Spanjaarden. En ik heb de Spaanse nationaliteit. Ik werk eigenlijk in België met een verblijfsvergunning, maar ik voel me op-en-top Belgische. Ik zie ook geen enkele reden waarom ik zou willen verstoppen dat ik in Vlaanderen geboren en opgegroeid ben. Ik heb me de kritiek ook niet te fel aangetrokken. Onder collega’s hebben we er eens goed om gelachen. Zaak gesloten.
Hoe ver sta je in Duitsland?
Op de rand van de doorbraak. Deze zomer ga ik er opnieuw optreden.
Was het niet jouw manager die onlangs nog sprak: “Internationaal gaan lijkt glamoureus maar komt uiteindelijk neer op keihard werken voor weinig resultaat?”
Dat sloeg vooral op mijn begindagen, de tijd van ‘Hello World’. Toen reisden we naar Zuid-Amerika om er promotie te doen. Daar is weinig of niets uit voortgekomen. De tijden zijn intussen veranderd. Nu hebben we alles in eigen handen en zijn we niet meer gebonden aan wat een platenfirma ons oplegt. We bepalen de strategie zelf. In december start mijn nieuwe theatertoer ‘Gipsy’. Daar zal ik vooral Nederland en België mee aandoen, dat is nog iets té vroeg voor Duitsland. Met zo’n show kan ik echt tonen wat ik in m’n mars heb, meer dan met een interviewke hier en daar, zoals destijds.
Je zei ooit al dat je Spanje bewust links laat liggen omdat daar wel een aantal Bellen Perez rondlopen. Ligt in Nederland en Duitsland het latinoterrein dan nog braak?
Zo goed als, ja. Shakira, Jennifer Lopez en Ricki Martin doen het daar wel goed, maar dat zijn wereldsterren, hé. Die zijn niet zo bereikbaar als Belleke Perez.
Even tussendoor: wat betekent ‘Djolei Djolei’ eigenlijk?
Niks. (lacht) ‘Djolei’ is geen Spaans woord. Het is een kreet. Hoe ontstaat zoiets? We waren aan ‘t jammen met een paar muzikanten en dat woord viel toevallig. ‘Djolei’ ligt goed in de mond en klinkt zuiders. Beyoncé heeft het woord ‘Bootylicious’ uitgevonden. Ik ‘Djolei Djolei’.
In een recente ‘Telefacts’-enquête werd je verkozen tot de op één na mooiste van ‘t land, na Dina Tersago, maar vóór Evi Hannsen en Phaedra Hoste. Geflatteerd?
Amai nie! Dat Dina - die niet alleen knap maar ook intelligent en sympathiek is - won, sterkt me in m’n overtuiging dat ze naar ‘t volledige plaatje hebben gekeken. Dat ik tweede werd, streelt mijn ego, maar ik ga nu niet meer aandacht aan mijn uiterlijk besteden of zo. Een paar dagen geleden vroeg iemand van een beautymagazine me naar mijn ‘schoonheidsgeheimen’. Ik heb die dame weinig stof voor een verhaal kunnen leveren. Ik let natuurlijk wel op hoe ik eruitzie en vind kleding zeer belangrijk, maar ik ben geen poppeke dat elke dag uren voor de spiegel staat. ‘s Morgens douchen, een streepje eyeliner, mascara, mijn haar wat fatsoeneren en hop, de deur uit. Da’s het leuke van dit vak. Op het podium etaleer ik mijn glamour- en glitterkant. Na m’n act schop ik mijn hoge hakken uit, trek mijn platte schoenen aan en wordtweer het alledaagse Limburgse meisje. Op de bühne verwachten mensen dat je ‘girlpower’ uitstraalt en ietwat vamperig uitziet, maar de mensen uit mijn directe omgeving kennen me zo niet. Ik ga naar de Delhaize in m’n jogging en met een petje op. Dan zie je mensen kijken en denken: is ze dat nu? Ja dus!
Je schaamt je er niet voor om toe te geven dat je een huismus bent. Valt dat wel te rijmen met je drang om het buitenland te veroveren. Want dat betekent: weg van huis!
Dat is inderdaad niet altijd prettig. Ik moet soms compromissen sluiten. Al een keer afwezig blijven op een verjaardagsfeest van een neefje of nichtje. Meestal kan ik op hun begrip rekenen, hoor. Iedereen weet dat muziek mijn passie is. Een belangrijk stuk van mijn leven. Ik moet het nú waarmaken en vooral niet zeuren over de offers die ik daarvoor moet brengen. Er zal wellicht een dag komen dat het minder goed loopt en dat ik tijd te over heb om op te trekken met familie en vrienden. Trouwens, zelfs nu waak ik erover dat de drukte niet uit de hand loopt. Ik las rustpauzes in en spaar die momenten ook echt voor mezelf en al wie me lief is.
Zit er voor jou vakantie in?
In april ben ik er even tussenuit getrokken. Naar Egypte. Er ligt binnenkort nog een week in ‘t verschiet, maar daarna zal het volle bak zijn tot Kerstmis, vrees ik. De vrije week die er aankomt, trek ik met mijn ouders naar mijn oma in het Spaanse Almunecar.
Je vader is vandaar afkomstig, maar je moeder komt uit de streek rond Madrid. Waar ga je ‘t liefst?
Het zuiden. Malaga. De uitleg is simpel: zon, zee en strand. In het binnenland is het meestal bloedheet en daar kom ik minder makkelijk tot rust. Maar ik probeer de kerk in het midden te houden. Alle vier mijn grootouders leven nog en ik moet af en toe bij iedereen eens op bezoek, hé.
Zijn ze op de hoogte van het succes van hun kleindochter?
Ja hoor. Ze hebben me weliswaar nooit zien optreden, maar ze volgen mijn carrière op de voet. In mei was een tante aanwezig in het Sportpaleis. Adela heet ze en van haar leerde ik als klein meisje mijn eerste flamencopasjes. Ze had me nooit live aan het werk gezien. Vanop het podium zag ik haar zitten. (lacht) Ze zat naar mij te staren alsof ik een buitenaards wezen was. Twee dagen voor ze ‘t vliegtuig nam, vroeg ze me nog aan de telefoon: “En, ben je al aan ‘t repeteren in dat zaaltje?” Toen ze daar ineens tussen 15.000 man in het Sport- paleis terechtkwam, wist tante Adela even niet meer waar ze het had. Ze heeft ontzettend genoten! Nadat ze over haar eerste verbazing heen was, liet ze zich volledig gaan.
Klopt het dat je vader voetbaltrainer is?
Hij wás voetbaltrainer. Op een bescheiden niveau, hoor, bij Achel. Hij is als trainer gestopt en heeft zich nu op het tennissen gestort. Maar het voetbal blijft zijn grote passie. Hij was lange tijd voorzitter van een Belgische supportersclub van Real Madrid. En mijn oom Antonio, die in Eindhoven woont, is dan weer goed bevriend met Romario, de Braziliaanse ex-stervoetballer van onder meer PSV. Ze zoeken elkaar nog regelmatig op. Ik ben niet zo voetbal- gek, nee. Ik ken wel een paar voetballers: Marc Emmers, bij ons uit de buurt, of Bob Peeters, Lorenzo Staelens. De laatste twee ken ik omdat hun kinderen grote fans zijn van mij.
Sport je zelf?
Ik ga af en toe zwemmen. En doe sporadisch aan bodystyling of sta op de powerplate. Mijn conditie is uitstekend, hoor. Optreden is topsport, neem dat maar van me aan!
Je zegt het. Een sport waarin blessures neerkomen op: stem kwijt, zie Natalia, Laura Lynn en co.
Ik heb enkele jaren geleden ook een goeie waarschuwing gehad. Sindsdien let ik wel op. Mijn ritueel is: stem degelijk opwarmen, veel water drinken, voldoende slapen. Vermoeidheid is de grootste vijand van een zangstem. Je moet evenwel op tijd en stond ook eens de teugels vieren. Ik ben vorige maand met een paar vriendinnen naar Rock Werchter geweest. Dat zijn de momenten waarop ik eens lekker alles vergeet en stevig uit de bol ga.
Dat mag van je manager?
Tuurlijk. Patrick is streng maar rechtvaardig.
Hij is al tien jaar je rechter- én linkerhand. Je bent al 13 jaar samen met dezelfde man, Mario. Mag de conclusie zijn dat Belle Perez een trouw beestje is?
Zonder meer. Ik ben zo opgevoed om te beginnen. Ten tweede, ik word niet snel verliefd. Gebeurt dat wél, dan ga ik ervoor. Volledig, van mijn kleine teen tot het laatste haartje op mijn hoofd. Een keer ik iemand in mijn hart heb gesloten, vertrouw ik die ook blindelings. Vandaar de trouw aan mijn manager. En ook mijn vriendenkring is al járen zogoed als dezelfde. Met mijn man Mario gaat het uiteraard dieper. Als ik van het ene vriendje naar het andere zou hollen, deed ik mijn natuur geweld aan. Ik besef ook wel dat ze je op één hand kan tellen, de meisjes die op hun achttiende verliefd worden op een gast en hem dertien jaar - en hopelijk nog veel langer - trouw blijven. Al vind ik mezelf wat dat betreft niet zo apart. Ik heb behoefte aan zekerheden in mijn leven. En uiteraard heb ik al wel eens een relatiedip gekend, maar dan vecht ik voor wat ik héb. Ik ben nog ouderwets romantisch, denk ik En ik voel me daar uitstekend bij. Trouwens, als je thuis alles hebt wat je wilt, is er geen reden om het op een ander te gaan zoeken. Mario en ik kunnen elkaar ook loslaten. Da’s misschien wel het geheim van onze relatie. Hij heeft zijn leven, ik het mijne, maar we komen altijd bij elkaar terug.
Die sterke band heb je ook met je familie, niet?
Wij klitten inderdaad aan elkaar. Wellicht omdat we hier in België met zo weinig zijn: mijn ouders, mijn zus en mijn oom Antonio in Eindhoven. That’s it. Al de rest woont nog in Spanje. We zijn op elkaar aangewezen.
Wil je eigenlijk kinderen?
Als de natuur me dat gunt, absoluut! Maar in mijn huidige leven loop ik mezelf soms voorbij. Pas daar maar eens een kind in! Ik wil de eerste jaren van mijn kind bewust meemaken en mijn hoofd vrij hebben van alle andere beslommeringen. Dus stel ik mijn kinderwens nog even uit.
Je hebt zelf één zus, Jessica. Die is elf jaar jonger dan jij. Hoe kijkt zij aan tegen je succes?
Jessica werkt in een kledingzaak en leidt het leven van een doorsnee twintigjarige. Mijn succes heeft aan onze band niets veranderd. Zij blijft mijn kleine zusje. Ik gebruik haar wel regelmatig als klankbord. Zij krijgt niet zelden een nieuw nummer als eerste te horen en ik hou absoluut rekening met de mening van Jessica. Als zij wild is over een song, weet ik haast zeker dat het goed is. Door het grote leeftijdsverschil ben ik altijd zo’n beetje haar beschermzus geweest. En dat ben ik nog. Als Jessica iets nodig heeft van pa en ma en ze durft het niet rechtstreeks te vragen, speel ik bemiddelaar. Handig, hé. (lacht)

(Bron: Primo TV gids 4-10 augustus 2007)

«Doorbreken in Duitsland»

Na haar drukbesproken 'Eurosong'-avontuur in 2006 werd het afgelopen jaar relatief stil rond Belle Perez (31), maar dat wil niet zeggen dat de Limburgse schone heeft stilgezeten. Integendeel zelfs.
«Het klopt dat ik me wat koest heb gehouden in Vlaanderen. Daarom doet het me des te meer plezier dat ik dit jaar toch opnieuw in de Top 100 sta. Deze maand toer ik door Vlaanderen met mijn nieuwe theatershow 'Gipsy', daarna door Nederland. Momenteel zit ik ook veel in de studio. Mijn team en ik zijn volop bezig met componeren en teksten schrijven voor het nieuwe album dat er eind juni aankomt. Met dat album sla ik toch een beetje een nieuwe richting in: het blijft wel Spaanstalig, maar de muziek wordt wel steviger, met meer flamencogitaren. Ik heb er al mooie reacties op gekregen. Het afgelopen jaar beb ik ook veel promo gedaan in Duitsland, waar ik hoop door te breken. Ik neem daar mijn tijd voor, ik ben geen artieste die knalt met haar eerste single. In Vlaanderen en Nederland is dat ook allemaal geleidelijk aan gegaan.
(Bron: HLN 19 december 2007)

Maak jouw eigen website met JouwWeb